Skip navigation MENU

Nuuk

Nuuk is de hoofdstad van Groenland en daarmee ook de grootste stad van het eiland. Er wonen ongeveer 15.000 mensen in Nuuk, dat ‘landtong’ betekent. In de stad is veel te zien en te beleven.

Ga op avontuur met Nordic

Nordic is dé specialist als het gaat om vakanties naar het hoge noorden. Ga mee op avontuur tussen kolossale ijsschotsen, bergen en fjorden.

Het kleurrijke Nuuk

Nuuk is een levendige stad, omgeven met een prachtige natuur. De Groenlanders in deze hoofdstad hebben fascinerende levens, gevuld met oude tradities en moderne ontwikkelingen. Nuuk is het kloppend hart van Groenland. Een stad vol restaurants en kledingwinkels. Daarnaast vind je in deze stad het cultureel centrum Katuaq en ook de Groenlandse universiteit. Als je geluk hebt, zie je in Nuuk ook nog het noorderlicht. Nuuk is een moderne stad, maar wanneer je door de schilderachtige haven loopt, merk je dat tradities en oude gewoontes nog steeds van kracht zijn.

Bezienswaardigheden Nuuk

In hoofdstad Nuuk kun je veel bezienswaardigheden bewonderen. Nuuk is niet groot, maar de bezienswaardigheden in de stad zijn zeker een bezoekje waard. Geniet van de kleurrijke huisjes, mooie straatjes en de oude tradities van de stad.

 • Nationaal Museum
  In het Nationaal Museum leer je meer over de geschiedenis en cultuur van het eiland. Je gaat tot 4.500 jaar terug in de tijd en komt meer te weten over de langzame overgang van de Vikingtijd naar het moderne Groenland van vandaag de dag. Ook heeft het museum een grote collectie cultuurvoorwerpen, wandtapijten en kunst.
 • Kathedraal Annaassisitta Oqaluffia
  In het centrum van Nuuk staat de ‘Annaassisitta Oqaluffia’ (Kerk van de Verlosser), een prachtig rode, houten kathedraal. Deze domkerk werd gebouwd in 1849 en is zeker een bezoekje waard. De kerk ligt vlakbij de zee en is van buiten en van binnen een plaatje. Niet voor niets treden er regelmatig inwoners van Groenland hier in het huwelijk.
 • Fjord Nuup Kangerlua
  Nuuk ligt aan de monding van de Fjord Nuup Kangerlua, een fjord die veel mensen over het hoofd zien omdat je in de fjorden in het noorden veel ijs vindt. Wat men echter vergeet is dat deze fjord de langste fjord van West-Groenland is. Nuup Kangerlua zit vol inhammen en heeft veel eilanden, die klaar liggen om ontdekt te worden per boot of kajak. Lokale boottochtenaanbieders geven je toegang tot deze fjord. Je kunt eventueel overnachten in een van de kleine hutten die je hier vindt. Tijdens je tocht kom je verschillende watervallen tegen en met een beetje geluk spot je ook walvissen. Verder kun je in deze fjord ook fietsen, jagen en kajakken.
 • Rondleiding Nuuk
  Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Nuuk en de mooiste straatjes van de stad wilt ontdekken, dan is een rondleiding door Nuuk een echte aanrader. Er zijn verschillende rondleidingen door Nuuk te boeken waarbij een gids je alles over de stad vertelt.

Temperatuur in Nuuk

Nuuk is de meest noordelijke stad ter wereld en heeft een toendraklimaat. Dat betekent dat het in Nuuk het hele jaar door koud is: de gemiddelde temperatuur is er 0 graden. Of je nu in de winter of in de zomer op vakantie gaat naar Groenland, we raden je altijd aan om je kleding in laagjes te dragen. De buitenste laag kleding moet wind- en waterdicht zijn en de kleding daaronder moet gemaakt zijn van warm materiaal, zoals wol. Het klimaat in Groenland, dus ook in Nuuk, kan snel veranderen en erg onstuimig zijn. Als je een stedentrip naar Nuuk maakt, is mei t/m augustus de beste reistijd. Dan is het langer licht en zijn de temperaturen ook een stuk aangenamer.

Nuuk, een stijlvolle metropool

De restaurants en kledingwinkels in Nuuk zijn een smeltkroes van Groenlandse tradities en westerse invloeden. Je kunt heerlijk eten en winkelen in Nuuk. Je zult je verbazen over de verscheidenheid aan en de kwaliteit van de goederen en diensten die je hier vindt. Wanneer je uit eten wilt in Nuuk, is het aan te raden om van tevoren te reserveren. Het kan nog wel eens druk zijn. Ook kun je genieten van een heerlijk drankje in een van de vele cafés die je daar vindt.

Praktische informatie & weetjes Nuuk

 • Hans Egede stichtte deze hoofdstad van Groenland in 1728.
 • Er zijn twee hotels in Nuuk. Ook kun je overnachten in een klein vakantiehuisje.
 • Nuuk heeft een internationaal vliegveld waar het hele jaar door vliegtuigen van Air Iceland landen. Vanuit Nuuk vliegt Air Greenland naar elke regio van Groenland.
 • De veerboot Sarfaq Ittuk stopt twee keer per week in Nuuk.

Op vakantie naar Groenland?

Bekijk aanbod