Skip navigation MENU

Bergbeklimmen

In Groenland kun je naar hartenlust bergbeklimmen. Nu kun je praktisch gezien overal in Groenland bergen beklimmen, maar wil je het echt goed doen, dan kun je niet om het stadje Nanortalik heen. De bergen en rotswanden rond dit stadje zijn een echte uitdaging om te beklimmen. Daarnaast heeft Groenland nog vijf hotspots als het gaat om bergbeklimmen.

Ga op avontuur met Nordic

Nordic is dé specialist als het gaat om vakanties naar het hoge noorden. Ga mee op avontuur tussen kolossale ijsschotsen, bergen en fjorden.

Bergbeklimmen in Narnortalik

Houd je van bergbeklimmen en heb je zin in een echte uitdaging? Dan is bergbeklimmen in Nanortalik een echte aanrader. Nanortalik biedt uitstekende mogelijkheden om bergen te beklimmen. De Ulamertorssuaq en de Ketil zijn daar de hoogste bergen. De Ulamertorssuag heeft een hoogte van 1.825 tot 1.858 meter en de Ketil heeft een hoogte van 2.012 meter.

De Ketil heeft ’s werelds langste verticale klif. Deze is wel 1000 meter lang! Het is een uitdaging voor bergbeklimmers van over de hele wereld. De meeste mensen klimmen in Groenland liever omlaag dan omhoog. De meest ervaren klimmers kunnen hun hart ophalen in de Tasermiut fjord. Deze fjord heeft de meest uitdagende rotswanden om te beklimmen. Elk jaar komen er daarom vele mensen naar Nanortalik.

Andere hotspots voor bergbeklimmen

  • Bergbeklimmen in de regio Nationaal Park. In het Nationaal Park vind je prachtige bergen om te beklimmen. Bergen kunnen hier tot 3.000 meter hoog zijn. Aangezien het Nationaal Park beschermd gebied is, kun je er alleen klimmen met een expeditievergunning.
  • Bergbeklimmen in het Watkins-gebergte. In dit gebied kom je de hoogste bergen van Groenland tegen. Gunnbjørn Fjeld is de hoogste berg van het eiland. Dit gebergte ligt achter de ontoegankelijke en gevreesde Blosseville kust en is alleen te bereiken met een speciaal uitgerust vliegtuig uit IJsland. Het is een van de meest bezochte bergen van Groenland. Je kunt dit gebergte alleen in met een expeditievergunning.
  • Bergbeklimmen in ‘Schweizer Land’. ‘Schweizer Land’ is een populair klimgebied in Groenland, omdat het dichtbij het vliegveld van Kulusuk en dichtbij Tasiilaq ligt. Bovendien heb je geen vergunning nodig om in dit gebied te klimmen en vind je er talloze bergtoppen en rotswanden.
  • Bergbeklimmen in ‘de fjord van de eeuwigheid’. Deze fjord ligt dichtbij de plaats Maniitsoq en is een klassiek klimgebied. Verder gebruikt men dit gebied ook veel voor heli-skiën.
  • Bergbeklimmen in de fjord tussen Nuussuaq Peninsula en Upernavik. Net als ‘Schweizer Land’ een klassiek klimgebied, maar onlangs herontdekt door een paar van ’s werelds beste bergbeklimmers. Aan één van de meeste gefotografeerde bergen van Groenland, de hartvormige berg, zijn recent nieuwe routes toegevoegd!

Praktische informatie

Wil je graag bergbeklimmen in Groenland? Houd er dan rekening mee dat er geen officiële reisgidsen met klimroutes in Groenland zijn. Wel zijn er een aantal internationale magazines, zoals Climb’s Mountain info en American Alpine Journal, die steeds nieuwe routes bekend maken. Verder zul je ook zelf je uitrusting en klimspullen uit Nederland mee moeten nemen. In Groenland kun je wel een aantal basis spullen kopen, zoals eten voor onderweg en brandstof.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties