Skip navigation MENU

Hondensledetocht

In Groenland zijn er weinig wegen. Groenlanders reizen dan ook voornamelijk met de hondenslee. Sledehonden zijn geen huisdieren. De Inuit gebruiken ze voornamelijk voor werk. In de winter gaan de Groenlanders met ze op pad om voedsel te verzamelen. De sledehonden van Groenland zijn anders dan andere sledehonden. Ze zijn veel sterker en eigenzinniger.

Niet alleen de Inuit, maar ook de toeristen kunnen gebruik maken van de hondenslee. Om toeristen te trekken, organiseren de inwoners regelmatig hondensledetochten. Een tocht met de hondenslee is echt een unieke en onvergetelijke ervaring. Op verschillende plaatsen in Groenland worden deze tochten georganiseerd.

Sledetocht maken op Groenland?

Bekijk aanbod

Van Sisimiut…

De stad Sisimiut staat vooral bekend om om de arctic circle race, maar ook hier organiseert men hondensledetochten. Je zult niet zelf een slee besturen, maar meerijden met een Groenlander. Zij nemen vaak toeristen mee om een extra zakcentje te verdienen. Wanneer je de slee ziet, zul je eerder denken dat het een soort bed is dan een stevig vervoersmiddel. Maar je zult er al snel achter komen dat deze sleeën veel aan kunnen. En dat is wel belangrijk, gezien de ruige natuur in Groenland.

… naar Kangerlussuaq

Wanneer je bent vertrokken uit Sisimiut, begin je aan een driedaagse tocht naar Kangerlussuaq. Dit is een van de mooiste sledetochten die je kunt maken. Kangerlussuaq zelf stelt niet heel veel voor, maar de driedaagse tocht er naar toe is adembenemend mooi. Na de eerste dag heb je nog een lange weg te gaan, want de tocht is 180 kilometer lang. Tijdens deze reis krijg je veel te zien van de ongerepte Groenlandse natuur. Groenland heeft veel heuvels en soms zul je stukjes moeten lopen. Het kost de honden namelijk veel energie om alleen al de slee de heuvel op te trekken.

Andere hondensledetochten

De hierboven genoemdeSlapende sledehond tocht is de meest bekende hondensledetocht van Groenland, maar verscheidene organisaties organiseren ook andere tochten op dit eiland. Men organiseert deze tochten meestal in het voorjaar en in de zomer, vanwege de aangenamere temperaturen. In de winter is het gewoon echt te koud (-30 graden). Bovendien zijn het ijs en de sneeuw in het voorjaar en in de zomer in perfecte staat voor een hondensledetocht.

Toch kan het ook dan nog behoorlijk koud zijn. Wanneer je dus wilt deelnemen aan deze reis, is het aan te raden om je warm aan te kleden en elke millimeter huid zo goed mogelijk te bedekken. Eten kun je het beste op je lichaam bewaren, aangezien het anders vrij snel bevriest. Pak vooral je handen en voeten goed in. Begin je het echt koud te krijgen, dan is het verstandig om een stukje te gaan rennen. Daarna kun je weer op de slee stappen.

Overnachten

De meeste hondensledetochten duren een aantal dagen. Dat betekent dat je ’s avonds een slaapplek moet vinden. Tijdens je reis kom je verschillende houten hutjes tegen. Hier zul je overnachten. Als er genoeg plek is, kun je in een bed slapen. Zo niet, dan zit er niks anders op dan op de grond te gaan liggen. Voor de meeste mensen is dat geen probleem, want het is er niet koud en meestal ben je zo moe dat je gelijk in slaap valt. Ook krijg je vaak nog een typisch Groenlands gerecht te eten. Vaak is dat een gerecht met vlees.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel, Greenland Travel