Skip navigation MENU

Oqaatsut

In Oqaatsut draait het om het eenvoudige leven en om kameraadschap. Oqaatsut is een een klein dorp. Er wonen slechts 42 mensen. De huizen liggen ver uit elkaar vanwege het rotsachtige terrein, maar liggen hoe dan ook allemaal dicht bij de haven. In het dorp vind je een kleine kerk en een schoolgebouw. Men geeft daar aan ongeveer 8 kinderen les.

Ga op avontuur met Nordic

Nordic is dé specialist als het gaat om vakanties naar het hoge noorden. Ga mee op avontuur tussen kolossale ijsschotsen, bergen en fjorden.

Vissersleven

In Oqaatsut vind je geen wegen. De auto is hier dus niks waard, maar voor de inwoners is de boot heilig. Ze gebruiken de boot als vervoersmiddel en voor de jacht. De vissers zijn hier overigens ook heel blij met de middernachtzon, omdat ze dan voor langere tijd beter vissen kunnen vangen. Niet alleen omdat ze meer kunnen zien, maar ook omdat de zon ze meer energie geeft. In de winter gaat het leven door, alleen ruilen ze de boot dan in de voor de hondenslede. Bovendien nodigen ze dan graag mensen uit voor het avondeten. Mensen komen hier dan graag bij elkaar om de duisternis te verdrijven en om te genieten van de gezelligheid.

Bezoek aan Oqaatsut

Voor de inwoners is de biologische klok belangrijker dan de standaard concepten van tijd. De middernachtzon zorgt ervoor dat inwoners in de zomer langer wakker blijven, in tegenstelling tot de winter. In de zomer heb je dus volop de gelegenheid om de omgeving te verkennen. Je vindt hier onder andere veel meren en je kunt hier een wandeltocht maken over het gemarkeerde wandelpad tussen Oqaatsut en Ilulissat.

Of maak het jezelf makkelijk en ga met de boot naar Ilulissat. Ilulissat ligt slechts 21 kilometer bij Oqaatsut vandaan. Hier kun je de ijsfjord van Ilulissat bewonderen en souvenirs kopen. Eenmaal terug in Oqaatsut komt de geur van heerlijk eten je tegemoet. Oqaatsut is daarnaast de ultieme plek voor diepzeevissen. In dit gebied kom je veel vissen tegen, zoals de kabeljauw, de zeewolf en roodbaars.

Heerlijk eten

Er komen niet veel toeristen in Oqaatsut. Inwoners van dit dorp vinden het daarom erg leuk om vreemdelingen te ontmoeten. Wanneer je dit dorp bezoekt, heb je zeker een plek aan de eettafel verdiend. In dit dorp krijg je vooral typisch Groenlandse gerechten voorgeschoteld. En die bestaan vooral uit vis. Vlakbij de haven vind je het restaurant H8. Niet alleen kun je hier heerlijk eten, ook heb je hier een prachtig uitzicht over het water.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Kristine Riskær, Kristine Riskaer