Skip navigation MENU

Het weer

De temperaturen en het weer in Groenland kunnen erg uiteen lopen. In de zomer kan het nog vrij warm worden op het eiland en liggen de temperaturen in het noorden en in het zuiden redelijk dicht bij elkaar. De temperaturen schommelen dan tussen 5 en 20 graden. In de winter is het weer in Groenland een heel ander verhaal. In het noorden is het vaak dan een stuk kouder dan in het zuiden. Daar kan wel een verschil in zitten van meer dan 30 graden!

Reis naar Groenland met Sawadee

Sawadee biedt groepsreizen met individuele vrijheid aan. Samen met een ervaren reisbegeleider beleef je de hoogtepunten van Groenland!

Weer in Groenland

Ijsberg GroenlandGroenland is ongetwijfeld één van de koudste landen ter wereld. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat het eiland voor 82% uit ijs bestaat. Alleen aan de kust komt de temperatuur in Groenland in de zomer boven het vriespunt uit, in de binnenlanden gebeurt dat maar heel zelden. Daarom heeft 95% van het eiland te maken met een ijsklimaat en de rest met een toendraklimaat.

Ondanks dat Groenland omringd wordt door zeewater, heeft dit een weinig temperend effect op de temperatuur. Het meest zuidelijke puntje van Groenland ligt ongeveer op dezelfde hoogte als het meest noordelijke puntje van Schotland, maar in Schotland is het veel warmer. Dat komt omdat Groenland, in tegenstelling tot Schotland, geen aanvoer krijgt van warm zeewater.

Stand van de zon

Het eiland heeft dus te maken met koele zomers en ijskoude winters. De stand van de zon speelt een grote rol in de temperatuurschommelingen op het eiland. In het noorden van Groenland laat de zon zich helemaal niet zien in de maanden november tot en met februari. Vaak wordt het dan niet warmer dan -30 graden. In het binnenland kan het dan nog kouder zijn.

Echter, je hebt met dit weer wel de gelegenheid om het prachtige noorderlicht te zien! In de zomer, wanneer de zon hoog staat en de wind uit de goede richting komt, kan het 20 graden zijn. De zon staat het hoogst in de maanden mei, juni en juli. In deze maanden blijft de zon 24 uur per dag schijnen. Tevens krijg je in sommige gebieden dan ook te maken met de middernachtzon!

Neerslag in Groenland

Niet alleen in de temperatuur, maar ook in de hoeveelheid neerslag zijn er grote verschillen te ontdekken op Groenland. In het zuiden valt de meeste neerslag. Over de oceaan worden vaak depressies aangevoerd, zodat er in de winter sneeuw valt en in de zomer regen. In dit gebied kan er wel 2.000 tot 2.500 millimeter neerslag vallen. Het midden en noorden van Groenland daarentegen zijn droog. Daar valt gemiddeld maar 300 millimeter neerslag per jaar. Daarmee is dit één van de droogste gebieden op aarde.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties