Skip navigation MENU

Landschap

De meeste mensen zien Groenland als een groot, onbekend land met veel ijs waar je overheen vliegt als je naar Amerika gaat. Het klopt dat er op Groenland veel ijs te vinden is, maar het eiland is alles behalve saai. Vooral de ijsvrije gebieden van het eiland zijn prachtig. Hier kom je prachtige flora en fauna tegen.

Genieten van natuur op Groenland?

Bekijk aanbod

Indrukwekkend landschap

82% van Groenland is bedekt met een pak landijs. Dit pak ijs is gemiddeld 1.600 meter dik. De toendragebieden zijn de enige gebieden van het eiland waar geen ijs ligt. Groenland heeft een kustlijn van wel bijna 40.000 kilometer lang. Dit komt door de vele fjorden die lang de kustlijn zijn te vinden. Deze reiken wel tot 300 kilometer landinwaarts.

Ook kenmerkt de kust zich door de vele steile bergen die daar te vinden zijn. De ijsbergen rond het eiland ontstaan door de grote hoeveelheid ijs die uit de gletsjertongen in de zee terecht komen. Sommige ijsbergen zijn wel 100 meter hoog! Door al het ijs rondom het eiland, is het nog nooit iemand gelukt om helemaal rond Groenland te varen.

Landschap per windstreek

Noord-Groenland

Het meest bekende en populaire gebied van Noord-Groenland is de Diskobaai. Hier kom je veel ijsbergen tegen, klein en groot. De ijsbergen kunnen in kleur verschillen van wit tot lichtblauw en van donkerblauw tot doorschijnend zwart. In Ilulissat en Uummannaq kom je de meest indrukwekkende gletsjers tegen. Deze gletsjers duwen een grote hoeveelheid ijs de zee in. Qaanaaq is een van de meest bijzondere plaatsen van Noord-Groenland. Hier vind je veel ijsberen, zeehonden en ‘pooleskimo’s’. De 600 mensen die hier vandaag de dag nog wonen, leven vooral van de jacht. Ondanks de koude groeit hier van alles en kom je veel vlinders tegen.

Oost-GroenlandOost-Groenland

In het oosten van Groenland vind je de hoogste bergen van het eiland (ongeveer 3.000 meter). Oost-Groenland wordt gekenmerkt door een groot fjordengebied met steile, hoge bergen. Bij de kust vind je de toendra. In de toendragebieden vind je geen hoge bomen, maar alleen begroeiing die laag bij de grond blijft. De oostkust is over het water moeilijk te bereiken vanwege de grote hoeveelheid ijs die de Oost-Groenlandstroom met zich meebrengt. De natuur in dit gebied is echt prachtig. Tijdens wandelingen zul je je verwonderen over de weelderige plantengroei in dit gebied.

Zuid-Groenland

Groenland heeft zijn naam voornamelijk te danken aan deze streek van het eiland. Dit is het groenste gedeelte van het eiland. De Vikingen woonden hier vroeger dan ook graag. In de valleien bloeien prachtige bloemen, zoals orchideeën. Ook vind je in dit gebied bijzondere gesteenten en mineralen. Deze zijn vooral te vinden in de omgeving van Narsaq.

West-Groenland

West-GroenlandDe natuur in West-Groenland is ruw en erg indrukwekkend. Het landschap kenmerkt zich door de grote hoeveelheid gletsjers (die uitmonden in zee). Je vind hier zelfs een van de grootste gletsjer van de wereld!

Deze gletsjer produceert meer dan 20 ton ijs per dag en is op sommige plekken meer dan 3 kilometer dik. Je kunt hem vinden in de Diskobaai. De Diskobaai is overigens een adembenemend mooie baai. Wanneer je op vakantie gaat naar Groenland, moet je zeker een bezoek brengen aan dit gebied.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel, Lavroff