Skip navigation MENU

Qaqortoq

Qaqortoq is de grootste stad van Zuid-Groenland en de op vier na grootste stad van het eiland. In Qaqortoq wonen ongeveer 3.250 mensen. De stad is gesticht in 1775 door Anders Olsen, een Noor. Een bekende bezienswaardigheid in dit gebied zijn de Hvalsey kerkruïnes, de enige Vikingkerk die nog enigszins in tact is.

Ga op avontuur met Nordic

Nordic is dé specialist als het gaat om vakanties naar het hoge noorden. Ga mee op avontuur tussen kolossale ijsschotsen, bergen en fjorden.

Ontdek Qaqortoq

Qaqortoq is een plaats die dicht bij de kust ligt. Het ligt op een steile heuvel en het kan er in de zomer vrij warm worden. Qaqortoq kun je het best te voet verkennen. De stad heeft een leuk centrum, historische gebouwen, cafés en restaurants.

In deze omgeving kun je prachtige wandelingen maken. Er zijn verschillende routes die je de bergen inleiden. Op de bergtoppen heb je vaak een schitterend uitzicht over het vaste land en de zee. Het Tasersuaq meer brengt je in een paar minuten van het centrum van de stad naar de bergen. De fanatieke wandelaars kunnen een vijfdaagse tocht maken naar de vroegere woonplaats van de Noormannen.

Avontuur

In Qaqortoq kun je verschillende activiteiten ondernemen. De fjorden rond deze stad bieden namelijk mogelijkheden voor kajakavonturen en boottochten. Kleine bootjes kunnen je naar Narsaq, Igaliku, de Hvalsey kerkruïnes en de warmwaterbronnen in Uunartoq brengen. Het water is 38 graden, de perfecte temperatuur voor heerlijk ontspannen moment.

Kunst & cultuur

In de jaren ’90 lanceerde de Groenlandse kunstenaar Aka Høegh samen met andere Scandinavische kunstenaars een indrukwekkend sculptuurproject. Het was een tentoonstelling genaamd ‘stone & man’, oftewel ‘steen & mens’. Het waren 40 sculpturen, verwerkt in steen. Deze sculpturen vind je overal in Qaqortoq.

Het Qaqortoq museum is in het bezit van een collectie raar uitziende tupilaks en talismannen, gemaakt door de kunstenares Aron en Cecilie Kleist. Het is de belangrijkste collectie van het museum. Het museum stelt verder klassieke Groenlandse kunst en moderne kunst ten toon. Je kunt het museum vinden op het grote plein in Qaqortoq.

Praktische informatie & weetjes

  • Verschillende cruiseschepen maken een stop in Qaqortoq.
  • Qaqortoq heeft een hogeschool en is dé handelsstad van Zuid-Groenland.
  • Qaqortoq is de enige stad in Groenland met een fontein op het grote plein.
  • In de stad vind je twee grote supermarkten en kleine winkels.
  • Wil je overnachten in Qaqortoq? De stad heeft twee jeugd hostels, huurhuisjes en een hotel.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Kim Hansen