Skip navigation MENU

Eten en drinken

Groenland heeft een ijsklimaat, dus erg vruchtbaar is de bodem niet. Wat kun je daar zoal eten en drinken?

Eigen specialiteiten

De inwoners eten vanwege het klimaat weinig groente en veel vlees en vis. Vooral spek is populair. Groenlanders eten vlees op allerlei manieren: gekookt, gedroogd, bevroren en zelfs rauw. Veel gerechten zijn afkomstig uit Denemarken, maar Groenland heeft ook eigen specialiteiten. Eén van die specialiteiten is suaasat. Dit is een sterke soep van zeehondenvlees met rijst en uien. Het eten van Groenland valt in de categorie ‘net gevangen’. Maag, nieren, hart, hersenen en ogen worden met veel zorg klaargemaakt.

Culinair genieten op Groenland?

Bekijk aanbod

Groente in optocht!

De opwarming van de aarde geeft Groenland mogelijkheden. De temperatuur is daar gemiddeld met één graad gestegen. Dat klinkt niet heel veel, maar het is genoeg om meerdere soorten fruit en groente te kweken. Het is nu zelfs mogelijk om aardbeien, tomaten en ijsbergsla te telen. Op deze manier is Groenland minder afhankelijk van Denemarken.

En dat niet alleen. Ze hebben nu ook een grotere inspraak in de Arctische keuken. Iets waar Denemarken zich steeds meer op focust. Hierdoor kan het eiland zich op het gebied van haute cuisine steeds meer op de kaart zetten. Langzaamaan kunnen de bevolking en toeristen genieten van een steeds meer gevarieerde menukaart.

Supermarkt

De meeste inwoners van Groenland gevenEten in Groenland de voorkeur aan zelf gevangen en zelf bereid eten. Maar er komen wel steeds meer supermarkten bij op het eiland. Wel zijn er grote verschillen te zien tussen de supermarkten. Sommige supermarkten zijn heel klein en hebben een beperkte voorraad. De voorraad wordt soms maar twee keer per jaar aangevuld!

In de grotere steden, zoals Nuuk, vind je grotere supermarkten. Pisiffik is de grootste supermarktketen. Ze verkoopt niet alleen traditioneel Groenlands eten. Iedere toerist zal een voor hem of haar bekend product tegen komen. Deze supermarktketen vindt het belangrijk om het aanbod aan te passen aan de wensen van de klant. Je komt hier wel meer dan 8.500 producten tegen.

Hoe zit het met de prijzen? Producten afkomstig van Groenland, zoals vis en vlees, zijn niet duur. Andere producten moeten worden ingevoerd. En dan, je raadt het al, gaan de prijzen omhoog. Producten zijn gemiddeld 10% duurder dan in Scandinavië. Voor vers fruit, groente, alcohol en tabak betaal je de hoofdprijs. Groenland maakt ook zijn eigen bier, maar dit is wel een van de meest dure biertjes ter wereld. Voor een biertje betaal je al snel €10,95. Overigens drinken veel Inuit gewoon water uit de zee. Dat kan, aangezien het water op Groenland erg schoon is.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties