Skip navigation MENU

Narsaq

Narsaq is een plaats gelegen in het zuiden van Groenland. In 2004 telde deze plaats nog ongeveer 2.000 inwoners, inmiddels is dat teruggelopen naar plus minus 1.500 inwoners. Vanuit Narsaq zijn er verbindingen per helikopter en veerboot naar de nabij gelegen plaatsen Paamiut, Qaqortoq en Narsarsuaq. Ook vind je in Narsaq een paar faculteiten van de universiteit in Nuuk.

Ontdek Groenland met BBI Travel

Familiebedrijf BBI Travel is een échte specialist voor Ierland, IJsland, de Scandinavische landen & Canada. BBI Travel biedt prachtige rondreizen naar Groenland aan, boek hier jouw Groenland vakantie!

Cowboys

Narsaq is een van meest opvallende agrarische plaatsen van Groenland. De plaats staat bekend om de vele wandelroutes, ertslagen en de cowboy geschiedenis. In Narsaq reden ze namelijk vaak paard. Ze gebruikten de paarden om door de bergen te reizen en om schapen te hoeden. Ook al is het aantal paarden in deze plaats hard afgenomen, nog steeds zien vele inwoners zich als cowboy.

Narsaq telde vroeger veel schapenboeren. Deze zijn later weggetrokken. Echter, je komt hier nog veel weelderige, omheinde tuinen tegen. Een bewijs dat de schapen niet zomaar vrij konden rondlopen. Nu groeien in deze tuinen veel gewassen, zoals wortels, sla en aardbeien.

Erik de Rode

In de jaren ’60, toen men besloot wat verse grond naar boven te halen voor de tuin, vond men een oude Noorse ruïne. En dan bedoelen we niet slechts een paar stenen, maar een compleet huis! Archeologen concludeerden dat dit het eerste huis van Erik de Rode moest zijn. Daarom vierde men in 1982 feest, aangezien het toen duizend jaar geleden was dat de Noormannen in Groenland aankwamen.

Natuur & wandelen

De landbouw, Noorse geschiedenis en landschap zorgen ervoor dat er in Narsaq genoeg te doen en te zien is. Bergbeklimmen is hier een populaire activiteit. De fanatieke wandelaars vinden hier een mooie route over de bergen naar Qassiarsuk. Het is een prachtige route waarbij je schapenboerderijen, groene valleien met rivieren, bergen en met ijs gevulde fjorden tegenkomt.

De mensen die gek zijn op mooie stenen en minerale afzettingen, kunnen hun hart ophalen in Narsaq. Je vindt hier namelijk veel graniet, zandstenen en tugtupiet (een zeldzame steen die van kleur verandert). De berg Qaqqarsuaq trekt daarom ook veel steenverzamelaars.

Praktische informatie

  • Narsaq kun je bereiken met de veerboot Sarfaq Ittuk.
  • Ook lokale reisorganisaties regelen vervoer naar deze plaats.
  • In Narsaq vind je ook een museum waar meer aandacht wordt besteed aan de tijd dat de Noormannen op Groenland waren.
  • Je kunt overnachten in een hostel, in gasthuis Niviarsiaq of in een hotel.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Algkalv