Skip navigation MENU

Noorderlicht Groenland

Het noorderlicht is een prachtig natuurverschijnsel. Altijd al het noorderlicht willen zien? Dan is Groenland de ultieme plek. Je moet wel een beetje geluk hebben, wil je het noorderlicht in Groenland zien. De omstandigheden moeten precies goed zijn om het licht goed te kunnen zien. Het is dan ook niet makkelijk om dit natuurverschijnsel goed op de foto te krijgen.

Maak een Noorderlichtreis naar Groenland én IJsland!

Noorderlicht Groenland – Heldere nacht

In principe is het noorderlicht in Groenland het hele jaar te zien, maar je ziet het alleen bij een donkere, heldere nacht. De lichten verschijnen op ongeveer 100 kilometer hoogte en verspreiden zich als een wapperend gordijn in de lucht. Het noorderlicht ontstaat door de zon. De zon kan soms erg actief zijn. Dan ontstaan er zonnevlammen en worden er geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Dit noemt men ook wel een zonnewind.

Deze geladen deeltjes bereiken op een gegeven moment ook de aarde. Wanneer deze geladen deeltjes met ons magnetisch veld in aanraking komen, worden ze naar het noorden en zuiden van de aarde getrokken. Dit alles gaat met een hoge snelheid. Door deze hoge snelheid botsen geladen deeltjes tegen elkaar aan en komt er energie vrij. Daardoor ontstaat er licht. Dit wordt dus het noorderlicht genoemd. De kleuren in het noorderlicht kunnen elke keer weer anders zijn. Dit heeft te maken met de aard van de geladen deeltjes.

Beste reistijd noorderlicht Groenland

Je hebt de meeste kans om het noorderlicht in Groenland te zien tussen eind augustus en begin april. Daarna is het noorderlicht vanwege de langere dagen minder goed zichtbaar en doet een ander uniek natuurverschijnsel zich voor: de middernachtzon. We raden je zeker aan om het noorderlicht in Groenland te spotten (of om in ieder geval een poging te doen) wanneer je op vakantie gaat naar dit prachtige eiland. Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel