Skip navigation MENU

Wandelen

Groenland is dé bestemming voor een wandelvakantie! De ongetemde en prachtige natuur van het eiland en de kleine hoeveelheid mensen die je hier tegenkomt, nodigen je elke dag weer uit om het land te voet te verkennen.

Op vakantie naar Groenland?

Bekijk aanbod

Wandeltochten voor iedereen

Groenland is een groot eilandWandelen Groenland. Het is ongeveer zo groot als West-Europa, maar de gehele bevolking past in één voetbalstadion! De hoeveelheid afgelegen terrein is enorm, dus het vinden of maken van wandelpaden is zo gedaan. Je kunt zowel lange als korte tochten maken. Routes kunnen elke dag verschillen.

In Groenland kun je urenlang naar hartenlust wandelen. Voor degenen die wat meer uitdaging willen, is het een aanrader om eens een tocht te maken naar de top van een berg. Daar kun je vervolgens genieten van een prachtig panoramisch uitzicht. Hoe hoger je klimt, hoe kleiner alles beneden je lijkt. De wolken komen soms zo dichtbij dat je bijna het idee krijgt dat je ze kunt ‘aanraken’.

Overigens kun je ook in de winter wandelingen maken in Groenland. Dit noemt men sneeuwschoenwandelen. Je krijgt dan aparte sneeuwschoenen aan, zodat je minder snel wegzakt in de sneeuw en meer gebieden van Groenland kunt verkennen.

Hotspots voor wandelingen

  • In Zuid-Groenland vind je vele wandelpaden die steden en dorpen met elkaar verbinden en die een link leggen met de Vikingtijd. Je komt er tijdens je wandelingen door de groene bergen veel ruïnes van boerderijen en kerken tegen. De Hvalsey kerkruïnes zijn daar een voorbeeld van.
  • In de regio Arctic Circle vind je de best gemarkeerde wandelpaden die leiden van de ijskap naar de westkust. De ijsfjord van Ilulissat is een fjord die je eigenlijk (te voet) gezien moet hebben tijdens je vakantie in Groenland. Wandel langs de rand van de ijsfjord of zet een tent op naast een van dichtbij gelegen gletsjers. Het uitzicht over de ijsbergen zal jarenlang in je geheugen gegrift staan.
  • Waar je je overigens in het westen verwondert over de vele ijsbergen, geniet je in het oosten meer van de hoge bergen en het grillige landschap. Achter Tasiilaq vind je een prachtige toeristische route: de route door de vallei van bloemen.

Wist je dat…

  • de meest populaire bergen voor wandelingen in Groenland tussen de 300 en 1.300 meter hoog zijn? Binnen een dag is de top te bereiken.
  • je in Oost-Groenland de hoogste bergen van het eiland kunt vinden? De hoogste berg ligt bij Ittoqqortoormiit en heet Gunnbjørn Fjeld. Deze berg is 3.700 meter hoog.
  • de langste wandelroute 160 kilometer lang is? Dit is de Arctic Circle route. Deze route verbindt Kangerlussuaq met Sisimiut. Het duurt ongeveer 8 of 9 dagen om deze tocht te maken.
  • je boekjes met wandelroutes kunt vinden in lokale VVV kantoren en in boekenwinkels?
  • men nergens een stuk land voor privégebruik gebruikt? Je kunt dus wandelen waar je maar wilt.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel, Kitty Terwolbeck