Skip navigation MENU

Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq is een plaats die is opgericht in 1773. De plaats is gevestigd in Noord-Groenland, aan de zuidkant van het Disko eiland. In Qeqertarsuaq wonen ongeveer 850 mensen.

Zowel het Disko eiland en de plaats worden tegenwoordig Qeqertarsuaq genoemd. De Diskobaai wordt in het Groenlands ook wel Qeqertarsuup tunua genoemd. Om verwarring te voorkomen, hebben we op deze website de oorspronkelijke namen gebruikt. Zo is het duidelijk wanneer we het hebben over het eiland en de plaats. 

Ga op avontuur met Nordic

Nordic is dé specialist als het gaat om vakanties naar het hoge noorden. Ga mee op avontuur tussen kolossale ijsschotsen, bergen en fjorden.

Bijzondere geschiedenis

Qeqertarsuaq is de enige plaats op het Disko eiland. Het Disko eiland is het grootste eiland van het eiland Groenland. De omgeving van Qeqertarsuaq is heel erg vruchtbaar. Je komt daar onder andere veel verschillende planten tegen, zoals de engelwortel. Het is een van de meest vruchtbare gebieden van Groenland en daarmee onderscheidt Qeqertarsuaq zich van andere plaatsen. Maar dat is niet het enige wat Qeqertarsuaq speciaal maakt.

Groenlands legende zegt dat het Disko eiland zo groen is, omdat het van origine uit Zuid-Groenland komt. Twee jagers hadden last van de ligging van het eiland en besloten het te verplaatsen. Dat zouden ze gedaan hebben met alleen hun kajakken en een haar. Zodra het eiland de Diskobaai bereikte, bespiedde een heks het eiland. Ze sprak een vloek uit over een eiland, waardoor het eiland vast kwam te zitten aan de bodem van de zee. Daarom bleef het eiland in de Diskobaai liggen.

Middernachtzon en activiteiten

Het Disko eiland is erg groenQeqertarsuaq. Maar vanwege de grote gletsjer Lyngmark, kun je hier toch het hele jaar door hondensledetochten maken. Geniet tijdens deze tochten van de middernachtzon en het uitzicht op de walvissen in de Diskobaai beneden je.

Het Disko eiland is de perfecte bestemming voor mensen die graag walvissen willen zien, willen wandelen en van een groene omgeving willen genieten. Walvissafari’s starten in de lente, wanneer de Groenlandse walvissen nog in de Diskobaai zwemmen voordat ze verder naar het westen trekken. Hun uittocht maakt daarna plaats voor de bultruggen. Deze bultruggen kun je hier de hele zomer zien.

Middenin de zomer nodigt de natuur op dit eiland je uit om vele wandeltochten te maken. Tijdens je wandelingen kun je ook cultuur snuiven. In Qeqertarsuaq vind je namelijk het Qeqertarsuaq museum. Hier kom je meer te weten over de plaats toen Qeqertarsuaq nog de hoofdstad van het noorden was.

Genieten in en van de omgeving

De natuur op dit eiland is schitterend en je kunt er veel zien en doen. Je hebt hier onder andere een diepe fjord waar je kunt kajakken, bergen tot 1.920 meter hoog, warmwaterbronnen en zuilvormige basaltstenen, welke het bewijs zijn van de vulkanische geschiedenis van het Disko eiland. Favoriete activiteiten gedurende de winter zijn: vissen, sneeuwscooteren en hondensledetochten maken.

Overnachten op het Disko eiland? Dat kan. Zo kun je verschillende hotels op het eiland vinden, maar ook het Fox Hostel en een aantal vakantiehuisjes. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan kamperen. Qeqertarsuaq heeft één restaurant: Restaurant Nilak. Deze is geopend in de zomer.

Op vakantie naar Groenland?

Bekijk aanbod

photo by: Göran Ingman