Skip navigation MENU

Over Groenland

Groenland is, in tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, geen op een zichzelf staand land. Groenland is een provincie van Denemarken. En daarbij ook het grootste eiland van de wereld. Het eiland is maar liefst 2,5 keer zo groot als Nieuw-Guinea, het op een na grootste eiland ter wereld, en 50 keer zo groot als Nederland. Op deze pagina vind je algemene informatie over Groenland.

Op vakantie naar Groenland?

Bekijk aanbod

Kaart Groenland

Ligging

Groenland is een noordelijk gelegen eiland en bevindt zich ten oosten van de Canadese Arctische Eilanden, tussen de Atlantische Oceaan en Noordelijke IJszee. Geografisch gezien hoort dit eiland bij Noord-Amerika, maar vanwege de historische banden met Denemarken en Noorwegen, associëren mensen Groenland op politiek en cultureel gebied met Europa. Het eiland heeft een oppervlakte van 2.175.600 km2.

Inwoners van Groenland

Groenland telt ruim 57.000 inwoners. Dat is niet erg veel wanneer je je bedenkt dat het nabij gelegen eiland IJsland al ruim 300.000 inwoners heeft. Groenland heeft dan ook de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld. De oorspronkelijke bewoners van dit eiland worden Inuit (meervoud van Inuk) genoemd. Inuit willen liever geen ‘eskimo’ genoemd worden. ‘Inuit’ is namelijk de naam die ze zichzelf hebben gegeven, ‘eskimo’ is een benaming die hen door andere mensen is opgelegd.

89% van de inwoners van Groenland is Inuk. De rest van de bevolking is Europeaan. Het grootste gedeelte van deze Europeaanse inwoners is Deens. De meeste inwoners van Groenland wonen in de hoofdstad Nuuk. In 2014 woonden daar ongeveer 15.000 inwoners. Verreweg de meeste inwoners van Groenland leven in het zuidwesten. De westkust en oostkust zijn zeer dunbevolkt.

Taal

De oorspronkelijke inwoners van Groenland spreken Inukitut. Groenland heeft dus een eigen taal. Het lijkt erg op de andere talen die volken gebruiken rond de noordpoolcirkel. Een andere benaming voor het Inukitut is het Groenlands. Groenlands heeft nog geen officiële spelling, waardoor het regelmatig voorkomt dat woorden anders geschreven worden. Typerend voor deze taal is het aan elkaar plakken van woorden. Inuit plakken vaak voor- en achtervoegsels aan woorden vast. Een voorbeeld. ‘Waar komt u vandaan?’ In het Groenlands is dat: ‘Suminngaaneerpit?’.

Economie

De economie van Groenland moet het vooral hebben van de schapenteelt, de jacht, de visvangst en het toerisme. De belangrijkste exportgoederen zijn pelzen en walvisproducten. Groenland heeft zich ontwikkeld tot en moderne welvaartsstaat en beschikt inmiddels over veel westerse technologie.

Groenland importeert nog wel veel producten uit Denemarken, waaronder voedsel, dieren, machines en consumentengoederen. Andere belangrijke importlanden voor Groenland zijn Nederland en Zweden. Voor de export is dit eiland vooral afhankelijk van Denemarken, China, Japan en Engeland. Iets minder dan 10% van de bevolking is werkloos.

Bestuur

Ondanks dat Groenland een provincie van Denemarken is, is het wel een autonoom gebied. Dat houdt in dat Groenland een gebied is waarvan het bestuur meer bevoegdheden mag en kan uitoefenen van de centrale overheid dan andere gebieden binnen dezelfde staat. Denemarken regelt alleen nog het rechtswezen, de defensie en de buitenlandse politiek.

Groenland heeft drie bestuursgebieden: Oost-Groenland (Tunul), Noord-Groenland (Avanersuaq) en West-Groenland (Kitaa). Deze gebieden zijn weer opgedeeld in 18 gemeentes. 15 hiervan zijn te vinden in Kitaa. Elke vier jaar worden gemeenteraden gekozen. Groenland heeft momenteel twee vertegenwoordigers in het Deense parlement.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: VisitGreenland