Skip navigation MENU

Waarom heet Groenland Groenland?

Het verhaal gaat dat Erik de Rode Groenland Groenland heeft genoemd, zodat mensen met hem mee zouden gaan en daar gingen wonen. Niemand zou met Erik mee gaan als hij vertelde dat er op dat eiland niks meer te zien was  dan alleen sneeuw en ijs. Was Groenland toen veel groener dan nu of was dat slechts een leugen? En wie was Erik de Rode nu eigenlijk?

Reis naar Groenland met Sawadee

Sawadee biedt groepsreizen met individuele vrijheid aan. Samen met een ervaren reisbegeleider beleef je de hoogtepunten van Groenland!

Verbannen

Erik de Rode was op zijn zachtst gezegd niet een hele vriendelijke man. Het begon allemaal in Noorwegen. De vader van Erik de Rode was verbannen uit dit land vanwege een moord die hij had gepleegd. Hij en zijn familie kwamen in IJsland terecht. Eenmaal gesetteld was het niet zijn vader, maar Erik de Rode zelf die in de problemen kwam.

Hij vocht regelmatig met de inwoners en pleegde zelfs een aantal moorden. IJsland was hier niet blij mee en Erik was niet langer welkom op het eiland. Erik wist niet goed waar hij heen moest en kwam uiteindelijk op een toen nog onbekend eiland terecht. Hij settelde zich daar voor drie jaar. Na die drie jaar zat zijn ballingschap erop en keerde hij terug naar IJsland.

Marketingstunt?

Eenmaal terug op IJsland, vertelde Erik de Rode in geuren en kleuren hoe mooi en hoe groen het eiland was en dat het de perfecte plek is om te wonen. Hij noemde het eiland daarom ‘Groenland’. Hij hoopte hiermee mensen over te halen met hem mee te gaan naar dit eiland om daar vervolgens te settelen. Zijn plan werkte.

Was Groenland dan echt zo groen? Of loog hij? Dat is niet helemaal duidelijk. Erik heeft zeker overdreven, maar er zijn aanwijzingen dat Groenland in die tijd wel degelijk groen(er) was. Groenland zou daarna een kleine ijstijd gekend hebben, waardoor er nu veel meer ijs op het eiland te vinden is.

Andere theorie

Er zijn ook andere theorieën over waarom Groenland Groenland heet. Een van die theorieën is dat ‘groen’ een vertalingsfout was. Het woord ‘grunt’ betekent namelijk ‘grond’ en het zou kunnen dat het eiland niet Groenland, maar Grondland had moeten heten.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel