Skip navigation MENU

Hvalsey kerkruïnes

Even terug naar de tijd van de Vikingen? Dat kan! De Hvalsey kerkruïnes zijn de laatste gevonden resten van de Vikingen. Het zijn de best bewaarde ruïnes van Groenland. Ze zijn te vinden in het zuiden, dicht bij de plaats Qaqortoq. Ook vind je hier een oude Vikingboederij. Hvalsey is de laatste plaats waar de Vikingen zijn gezien. Vanaf daar zijn ze spoorloos verdwenen. Niemand weet waarom.

Ontdek Groenland met BBI Travel

Familiebedrijf BBI Travel is een échte specialist voor Ierland, IJsland, de Scandinavische landen & Canada. BBI Travel biedt prachtige rondreizen naar Groenland aan, boek hier jouw Groenland vakantie!

Geschiedenis Hvalsey kerk

De Hvalsey kerk is te vinden in de fjord Hvalsey kerkruïnesvan Hvalsey, niet ver van de stad Qaqortoq. De kerk ligt op 70 meter van het water en is gelegen naast een klassieke Groenlandse boerderij. Deze boerderij bestond uit meerdere gebouwen: een hoofdgebouw en een aantal bijgebouwen. Het had een totale grootte van 1.300 m2.

Dit gebouw bestond uit elf kamers, bestaande uit een woonruimte, een 8 bij 5 meter grote banketzaal en veestallen. Ook in de andere gebouwen van de boerderij waren veestallen te vinden. Verder beschikte de boerderij over een omheind terrein voor de paarden van bezoekers en over twee opslagruimtes. Eén hoger op de heuvel en één aan de rand van het water.

Legende

Het is niet zeker wanneer de Hvalsey kerk gebouwd is. Men vermoedt op basis van gevonden documenten in het begin van de 14e eeuw. Er gaat in Groenland wel een verhaal rond over Hvalsey. Het verhaal gaat dat er een oorlog gaande was tussen de Noorse leider Ungortoq en de Inuit leider K’aissape. Op een dag pleegden de Inuit een zwarte aanslag op Hvalsey en brandden de huizen uit van de Noren. Waarschijnlijk is hierbij ook de kerk verloren gegaan. Ungortoq vluchtte met zijn familie naar IJsland. K’aissape versloeg hem uiteindelijk na een lange achtervolging. Bewijs voor dit verhaal is nooit gevonden.

Architectuur

Er redelijk wat bekend over de architectuur van de kerk. De kerk was ongeveer 16 meter lang bij 8 meter breed en is gebouwd in de Anglo-Noorse stijl van de vroege 13e eeuw. In het gebouw konden ongeveer 30 tot 35 mensen tegelijk aanwezig zijn. Ook was er een kleine begraafplaats bij de kerk. Het gebouw was gemaakt van granietsteen en de stenen zijn door de Vikingen nauwkeurig neergelegd en aan elkaar vastgemaakt. De kerk was aan de buitenkant wit van kleur.

De muren van het gebouw zijn ongeveer anderhalve meter dik en men vermoedt dat de kerk een met turf bedekt houten dak had. Op het raam aan de oostkant na, zijn alle ramen en deuren gebouwd met behulp van lateien. De raamopeningen zijn breder aan de binnenkant van het gebouw. Dat was iets wat ook veel te zien was in de vroegere kerken van Groot-Brittannië. Wellicht vormden die kerken de inspiratiebron voor de Vikingen.

Goede bouwkwaliteit

De Hvalsey kerk had een ontzettend goede bouwkwaliteit. Veel beter dan de andere op Noorse manier gebouwde gebouwen. Het heeft veel kunnen weerstaan, maar is uiteindelijk ingestort omdat het op een kerkhof was gebouwd. Hierdoor begon de grond te verschuiven en hier was de kerk uiteindelijk niet tegen bestand.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Moses