Skip navigation MENU

Nationaal Park

Nationaal Park Groenland is het grootste nationale park van de wereld en heeft een oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer. Het is zo groot als Frankrijk en Spanje bij elkaar en 23,5 keer zo groot als Nederland. De kustlijn is 18.000 kilometer lang en omvat de hoogste gedeelten van de ijskap. Ook is dit park ’s werelds noordelijkst gelegen nationaal park. Voor lange tijd hebben in dit gebied Groenlanders gewoond. Ze hadden in dit gebied niet kunnen overleven zonder de Arctische dieren. De ijskap bedekt een gedeelte van dit gebied, maar er zijn ook grote ijsvrije stukken te vinden langs de kust.

Reis naar Groenland met Sawadee

Sawadee biedt groepsreizen met individuele vrijheid aan. Samen met een ervaren reisbegeleider beleef je de hoogtepunten van Groenland!

 

31 inwoners

De jagers uit Ittoqqortoormiit zijn de enige mensen die toegang hebben tot dit gebied. Met de hondenslede gaan zij op jacht in dit bijna onbewoonde gebied. In 1986 werden er 40 inwoners geteld, maar meer recentere tellingen kwamen uit op 31. Deze mensen wonen verdeeld over vijf locaties. Daarnaast zijn er 110 honden te vinden in dit park.

Fauna

In het Nationaal Park leven veel verschillende dieren. Muskusossen komen er het meest voor. Andere dieren in dit park zijn poolvossen, poolhazen, hermelijnen en ijsberen. Vroeger leefden hier ook rendieren en grijze wolven. Langs de kust vind je hier ook baardrobben, ringelrobben, klapmutsen, zadelrobben en walrussen. Enkele vogelsoorten in het park zijn de kleine rietgans, de ijsduiker, de raaf, de giervalk, de koningseider, de drieteenstrandloper, de eidereend en de alpensneeuwhoen.

Onderzoek

Het Nationaal Park wordt veel gebruikt voor onderzoek naar klimaatverandering. Dit gebeurt in het Zackenberg Research Station. Het station is gelegen in een arctische klimaatzone die eerder dan andere zones reageert op veranderingen in het weer. Daarnaast doet men hier ook veel onderzoek naar de Arctische flora en fauna die je hier vindt.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties