Skip navigation MENU

IJskap

Elk land – of eiland – heeft iets waardoor het zich onderscheidt van andere (ei)landen. Voor Groenland is dat de ijskap. De ijskap heeft al voor lange tijd een grote invloed op het dagelijkse leven van de bevolking en veel toeristen denken daar als eerste aan wanneer je het hebt over Groenland. Vroeger zagen mensen de ijskap als een obstakel en kozen Groenlanders ervoor om langs de kust te wonen, waar de grond vruchtbaar was. Nu, dankzij vliegtuigen, boten en reislust, is de ijskap een grote trekpleister geworden voor reizigers.

Ga op avontuur met Nordic

Nordic is dé specialist als het gaat om vakanties naar het hoge noorden. Ga mee op avontuur tussen kolossale ijsschotsen, bergen en fjorden.

Meer dan gewoon ijs

Groenlandse ijskapWanneer je op je landkaart kijkt, zul je waarschijnlijk denken dat het eiland met het vele wit niet meer is dan onbekend terrein. En wanneer je over Groenland heen vliegt, bevestigt de witte verblindende vlek waarschijnlijk je vermoedens.

Niets is echter minder waar. De ijskap zit vol verrassingen. Van dichtbij onthult de ijskap haar ware kleurenpalet. Blauwe, groene en zelfs zwarte kleuren wisselen elkaar af en komen tot leven in grillige opeenstapeling van eeuwenoude ijsbrokken.

De ijskap heeft diepe scheuren waarvan de wanden wel lijken op oceaangolven die bevroren zijn in de ruimte. In de zomer zijn deze scheuren vaak gevuld met snel bewegende, ijsachtige rivieren. Geen een scheur is hetzelfde, dus ga er op uit en ontdek de ijskap! Er zijn zelfs mensen die op deze ijsvlakte blijven kamperen.

De route naar de ijskap

De ijskap bedekt het grootste gedeelte van Groenland en is zowel vanaf het land als vanuit de lucht goed zichtbaar. Maar het kijken naar de ijskap alleen is niet genoeg. Wanneer je meer wilt zien van de ijskap, zul je er toch echt naar toe moeten. Kangerlussuaq is de plaats met de enige route naar de Groenlandse ijskap. De weg is moeilijk begaanbaar, maar het is de moeite zeker waard om deze route af te leggen. Overigens is de ijskap ook te bereiken met de boot. Met een boot vaar je de diepe fjorden van het eiland in. Deze fjorden verbinden de ijskap met de zee.

Van veraf bekijken

Niet alleen van dichtbij, maar ook veraf veraf is de ijskap adembenemend mooi. Wil je meer zien van de ijskap? Vlieg er dan eens met een helikopter of een klein vliegtuig overheen. Je kunt dan honderden kilometers ver kijken en meer ontdekken over deze enorme ijsvlakte. Je zult zien dat de ijskap vol scheuren zit, wat het bewijs is dat deze ijskap nog steeds in beweging is.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel, kaet44