Skip navigation MENU

Geschiedenis

Oerbewoners Groenland

De geschiedenis van Groenland gaat ver terug. Ongeveer 5.000 jaar geleden bereikten de eerste oerbewoners, afkomstig uit Alaska, dit eiland. Ze vestigden zich in het noorden van Groenland. In eerste instantie woonden er niet meer dan 500 mensen op dit eiland. Daarna kwamen er langzaam andere volken bij. Het nomadische volk maakte kennis met de harpoen, sneeuwhutten, honden (werden gebruikt als lastdieren) en iglo’s.

Op vakantie naar Groenland?

Bekijk aanbod

Gunnbjørn Ulffson was de eerste Europeaan op Groenland. Hij raakte in 900 n.Chr. de koers kwijt op weg naar IJsland en overwinterde aan de oostkust. De Noor Erik de Rode kwam in 982 op Groenland terecht. Hij heeft een belangrijk rol gespeeld bij het op de kaart zetten van Groenland. Uiteindelijk woonden er 5.000 Vikingen op Groenland en waren er meer dan 300 boerderijen te vinden. Daarna kwamen er ook andere volken bij.

Klimaatverandering

In de 12e eeuw kwam er een klimaatverandering. Daardoor werd de bevolking gedwongen om zuidelijker te gaan wonen. Noorwegen annexeert Groenland in 1261. Noorwegen wilde van Groenland een handelsmonopolie maken, maar het weer verslechterde in Groenland. Het werd steeds kouder. Dieren stierven, de zee raakte bezaaid met ijs en gletsjers rukten op. Scheepvaart was niet meer mogelijk.

Goederen konden niet meer worden aangeleverd en vanaf 1400 was het onmogelijk om nog contact te leggen met Groenland. Een eeuw later waren er geen Europeanen meer te bekennen op het eiland. Op een gegeven moment was zelfs de hele Groenlandse kolonie verdwenen. Waarom is niet duidelijk. Het heeft een hele tijd geduurd voordat Groenland weer in beeld kwam.

De walvisvangst was een van de redenen waarom er jaarlijks duizenden Europeanen naar het eiland kwamen. Ze vermengden zich met de Inuit. In 1721 kwam er weer een handelspost en een zendingspost op Groenland, nadat de Deense koning Christian IV in 1605 het eiland claimde. Vervolgens bekeerden de missionarissen de bevolking tot het christendom.

Zelfbestuur

In 1776 werd Groenland door Denemarken uitgeroepen tot een handelsmonopolie en mocht alleen Denemarken nog handel drijven met dit eiland. Groenland werd vervolgens een provincie van Denemarken in 1953. De Groenlanders werden daarmee volwaardige Deense staatsburgers.

Twintig jaar lang ging dat goed, maar daarna wilde Groenland meer zeggenschap. Daarom voerde men op 1 mei 1979 een aantal veranderingen door. Het provinciebestuur werd afgeschaft en er kwam een Landsting (parlement) en een Landstyre (regering). In december 2002 vormde de IA (Inuit Ataqatigiit, oftewel ‘Eskimo Broederschap’) een regeringscoalitie. Ze streefden naar meer onafhankelijkheid voor Groenland. In 2003 kwam er een nieuw kabinet, gevormd door de Atássut-partij.

In een referendum op 26 november 2008 lieten de inwoners van Groenland duidelijk weten dat ze graag zelfbestuur wilden hebben. Het eiland kreeg dit toegewezen op 21 juni 2009, maar bleef wel onderdeel van Denemarken. De Siumut-partij vormde jarenlang de regering, maar in juni 2009 won de IA de verkiezingen. Aleqa Hammond werd in 2013 de eerste vrouwelijke premier.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel