Skip navigation MENU

Arctic Circle race

De Arctic Circle race is een langlaufrace die men elk jaar in Groenland organiseert. Het is de zwaarste langlaufwedstrijd ter wereld. Het is een 160 kilometer lange race die drie dagen duurt. Deze wedstrijd vindt plaats onder extreme (weers)omstandigheden. De bergen zijn hoog en de temperatuur ligt vaak onder de -40 graden. Dit maakt de Arctic Circle race een gevaarlijke en zware race en lang niet iedereen houdt het vol. Toch is deze race erg populair. Elk jaar doen er veel mensen mee en staan er ook veel toeschouwers langs de zijlijn.

Op vakantie naar Groenland?

Bekijk aanbod

Ontstaan Arctic Circle race

De Arctic Circle race bestaatGroenland Arctic Circle race inmiddels al een tijdje. In de jaren ’90 had men de wens om de ’s werelds zwaarste skirace op te zetten. Groenland was daarvoor een zeer geschikte plek. Dit evenement had echter nooit kunnen plaatsvinden zonder een visionaire leider en honderden vrijwilligers.

Larsêraq Skifte is de man achter het idee van de Arctic Circle Race. Hij was zelf al 20 jaar actief als skiër en het idee groeide langzaam. Toen de Groenlandse skiërs in het buitenland meer bekend werden, vond hij dat er in ook een langlaufrace moest komen voor de Groenlanders op eigen bodem.

Larsêraq Skifte bedacht de naam ‘Arctic Circle race’ (poolcirkel race), omdat de poolcirkel over Groenland loopt, net ten zuiden van de plaats Sisimiut. De race gaat dan ook vanuit deze plaats van start. Hij organiseerde de eerste wedstrijd in 1998. Elk jaar optimaliseert men de wedstrijd. Mogelijk komt er in de toekomst nog een zomereditie van de Arctic Circle race.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel