Skip navigation MENU

Qassiarsuk

Qassiarsuk in een kleine plaats in Zuid-Groenland, een paar kilometer verwijderd van Narsaq. Qassiarsuk ligt in een fjord tegenover Narsarsuaq. Het tegenwoordige Qassiarsuk bestaat sinds 1924 en had in 2010 90 inwoners. Erik de Rode stichtte dit dorp waarschijnlijk al in 985, onder een andere naam.

Reis naar Groenland met Sawadee

Sawadee biedt groepsreizen met individuele vrijheid aan. Samen met een ervaren reisbegeleider beleef je de hoogtepunten van Groenland!

Weid verspreid, maar modern

Duizend jaar geleden kwam Erik de Rode de fjord binnenvaren. Het duurde niet lang voor hij in dit gebied een agrarische gemeenschap had opgezet. Akkerbouw is nog steeds de belangrijkste bezigheid in dit gebied. De boeren werken nauw met elkaar samen en je zult merken dat de mensen in Qassiarsuk hechte banden hebben.

De boerderijen in Qassiarsuk liggen ver uit elkaar en er zijn weinig wegen. Toch is dit dorp geen ouderwets dorp. Het heeft de beschikking over internet, satelliet televisies en moderne boerderijen. Ouders vinden het hier belangrijk dat hun kinderen goed onderwijs krijgen, ook al betekent dat soms dat de kinderen een paar jaar Zuid-Groenland moeten verlaten.

Geschiedenis

Qassiarsuk was vroeger een belangrijke plaats voor de Noren. Hier bouwden ze hun eerste christelijke kerk. Vanuit dit dorp verspreidden de Noren de akkerbouwcultuur door heel Zuid-Groenland. In dit dorp vind je een standbeeld van Leif Ericsson. Hij was de eerste man die vanuit daar voet aan wal zette in Noord-Amerika. Je komt in dit gebied nog steeds veel ruïnes tegen uit de Vikingtijd.

Wandelen

In de groene omgeving van Qassiarsuk kun je mooie wandelingen maken. De meest bekende wandelroute in dit gebied is de 60 kilometer lange route over de berg naar Narsaq. Het is een vrij lange route, maar je loopt over goed begaanbare grindwegen. Je kunt vele ruïnes bekijken en overnachten in een schapenboerderij.

Praktische informatie & weetjes

  • In Qassiarsuk vind je een 120 kilometer lange grindweg naar nabij gelegen plaatsen.
  • Elk jaar organiseert men in Qassiarsuk de Leif Ericsson Marathon.
  • In dit gebied vind je geen muggen (terwijl dat wel normaal is in Groenland).
  • Erik de Rode stichtte vanuit deze plaats in 982 de eerste christelijke kerk in Noord-Amerika.
  • Er zijn geen hotels in Qassiarsuk. Wel zijn er drie hostels. Hier kun je overnachten.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: claire rowland