Skip navigation MENU

Walvissafari

Altijd al walvissen in het wild willen zien? Dat kan tijdens je vakantie in Groenland. Op dit eiland worden regelmatig walvissafari’s georganiseerd. Je moet een beetje geluk hebben, maar in Groenland is de kans vrij groot dat je walvissen kunt spotten tijdens een walvissafari. Het noordpoolgebied biedt een thuis aan 17 walvissoorten. Tien walvissen komen frequent voor in de buurt van Groenland. Dit zijn:

  • Groenlandse walvissen;
  • bultruggen
  • narwallen;
  • vinvissen;
  • dwergvinvissen;
  • beloega’s (witte walvis);
  • blauwe vinvissen;
  • potvissen;
  • orka’s;
  • bruinvissen.

Walvissen spotten in Groenland?

Beste plaatsen walvissafari

Groenlanders zijn er erg trots op dat je in de wateren rondom Groenland alleen wilde dieren vindt. De walvissen van Groenland zijn vrij om te gaan waar ze maar willen. Toch hebben de meeste walvissoorten een favoriete verblijfplaats. In bijna elke fjord van Groenland zul je weer een andere walvissoort tegenkomen. Daarom is Groenland ook de ultieme plek voor een walvissafari.

Zuid-Groenland en de Diskobaai

Vinvissen en dwergvinvissen bevinden zich graag in de zuidelijke fjorden van Groenland. Mensen verplaatsen zich in het zuiden vaak door middel van zeilen, dus zelfs tijdens een korte trip tussen dorpen in kun je walvissen spotten. In de zomer is de Diskobaai voor walvissen een geliefde plek om te verblijven. Wellicht komWalvissafari Groenland je er dan meer walvissen dan ijsbergen tegen. Je zult bijna denken dat deze intelligente dieren doorhebben dat toeristen ze graag op de foto willen zetten, want in de zomer geven vinvissen, dwergvinvissen, bultruggen en Groenlandse walvissen aan deze baai de voorkeur. De Groenlandse walvis is zelfs het hele jaar door in deze baai te vinden.

Nuuk

Duizenden bultruggen verkiezen de wateren van West-Groenland in de buurt van Maniitsoq, Paamiut en Aasiaat boven andere wateren. Maar een aantal bultruggen geven toch echt de voorkeur aan de fjord bij Nuuk. Jaar na jaar is deze fjord in de zomer hun thuisbasis. In Noord-Groenland is de terugkomst van de zon het startsignaal voor de zomer, in Nuuk is dat de terugkomst van deze walvissen. De inwoners van Nuuk zijn erg gesteld op deze walvissen. Ze willen graag meer te weten komen over deze dieren en toeristen helpen deze wens te vervullen. Toeristen kunnen de gemaakte foto’s van deze walvissen delen met het Groenlandse Instituut voor Natuurwetenschappen. Op deze manier kunnen onderzoekers meer leren over deze dieren.

Bijzondere walvissen

Er zijn op deze wereld een aantal bijzondere en zeldzame walvissoorten. Zo bijzonder, dat elke walvisspotter bij wijze van spreken een moord zou willen doen om deze walvissen te kunnen zien. Groenland is het thuisfront van beloega’s en narwallen. In sommige tijden van het jaar bevinden ook blauwe vinvissen en orka’s zich in de wateren rondom dit eiland.  Deze walvissen komen niet heel dicht bij de kust, dus de kans is niet groot dat je ze spot tijdens een walvissafari. Toch is Groenland een van de weinige plekken, of misschien wel de enige plek op aarde, waar je deze dieren in het wild kunt zien.

Gewicht & lengte van de walvissen

Omdat er zoveel verschillende soorten walvissen zijn, hebben ze een grote gewichtsspanne, variërend van 20 tot 200 ton. De grijze walvis weegt bijvoorbeeld gemiddeld 40 ton, terwijl de Groenlandse walvis wel 100 ton kan wegen. Walvissen in de poolregio zijn gemiddeld tussen de 13 en 30 meter lang. De lengte van walvissen in de poolgebieden varieert net zoveel als hun gewicht. Vinvissen kunnen wel tot 24 meter lang worden. Narwallen worden gewoonlijk niet langer dan 5 meter.

Beste reistijd walvissafari en kledingadvies

De beste tijd van het jaar om deel te nemen aan een walvissafari op Groenland is tussen mei en september. Dan heb je de meeste kans om walvissen te spotten. Vaak is het koud op zee. Zorg voor voldoende warme en waterdichte kleding, een muts en handschoenen. Het weer in Groenland (vooral Zuid-Groenland) is wisselvallig, het kan dus ook zomaar ineens zonnig zijn. Zorg dus ook voor zonnebrand en een zonnebril. Wanneer de zee heel ruw is, gaan walvissafari’s vaak niet door. Houd daar rekening mee.

Vakantie Groenland boeken?

Bekijk reisorganisaties

photo by: Greenland Travel, Greenland Travel